Građevinski Materijali

Ne bojte se, nećemo govoriti o svim građevnim materijalima, nego o najpoznatijim, a to, prizat ćete, nije loše znati.

Najpoznatiji takav materijal jest CEMENT. Cement je vezivno sredstvo koje se stvrdnjava na zraku i u vodi. Ugrađuje se obično s dodatkom mineralnih materijala (pijeska, šljunka). Kada se cement u prahu pomiješa s vodom djeluje poput »ljepila« koje drži čestice pijeska i šljunka, oblaže ih te ih međusobno povezuje.

žbukanjeU praksi nikada ne upotrebljavamo sam cement bez dodataka, normalno uz obaveznu vodu, jer sam cement nema neku naročitu čvrstoću. Sat do dva poslije dodavanja vode cement se počinje zgrušnjavati, tj. vezivati i masa postaje toliko čvrsta da se ne može oblikovati. Nakon četiri tjedna potpuno se stvrdne.

Kako se cement prodaje u vrećama od 50 kg, to se manje količine od nekoliko kilograma, koliko baš nama treba, obično posuđuju. Nezgodno, ali to je obično tako. Što ćemo s većom količinom koja nam ostane? Cement je veoma higroskopan, i ako ga dobro ne zaštitimo od vlage, poprima vlagu iz zraka i uskoro će propasti! Količine koje vam ostanu prosipajte u plastične vreće i dobro zavežite.

Postoji nekoliko klasa čvrstoće cementa, tzv. marke, a brojke navedene na pakovanju znače kolika mu je čvrstoća nakon stvrdnjavanja. Za našu amatersku upotrebu najpovoljniji je brzovezujući cement srednje čvrstoće.
VAPNO se u posljednje vrijeme kupuje najčešće kao gašeno tj. kalcijum hidrat, pečen i suho gašeni prah vapna. Isporučuje se u vrećama obično od 40 kg.

Vapno treba nakon miješanja s vodom ostaviti neko vrijeme da stoji (vidi uputu proizvođača). Kada se vapno razvodni, dobiva se vapneno mlijeko koje je odlično i jeftino sredstvo za krečenje zidnih i stropnih površina u manje vlažnim prostorijama. Vapnenim mlijekom se obrađuju i dorađuju žbukom obrađene površine.

Ako vapnu dodamo pijesak, dobili smo mort (malter-žbuku). Osjetljivo je na vlagu.
GIPS (sadra) se dobiva od prirodnog kamena. Pomiješan s vodom vraća se u svoju prvobitnu formu (nakon sušenja) i ponovno stvrdnjava. Gips je vezivno sredstvo koje se može koristiti bez dodatnih materijala. Ima mnogo vrsti gipsa različitih vremena stvrdnjavonja i čvrstoće.

Upotrebljava se za popravke pri izvođenju instalacijskih radova (brzo pričvršćivanje cijevi, čepova i sl.), za pravljenje finih žbuka i sl. Čuva se u plastičnim vrećama.

Kod većih krpanja, žbukanja gipsom, ako želite da se gips polakše stvrdne, miješajte ga s pijeskom i vodom.