Izbor stolarije

Kuća je uzidana, vrijeme je za izbor stolarije, prije svega vanjske stolarije. Izbora je nekoliko. Vjerojatno će svima najveća “trilema” biti pvc alu ili drvo, pa krenimo redom. Naravno, mi ćemo ukratko objasniti sva tri materijala, no naravno odabir proizvođača je ključan za kvalitetu, dizajn i dugovječnost (ovisno što je prioritet).

  1. PVC stolarija – sigurno ako ne prvi, onda jedan od prvih izbora za većinu. Postoje brojni mitovi koji se vežu uz pvc prozore i vrata, no ako se uzmu stvarne brojke, pvc stolarija je naša preporuka broj jedan. Priče kao što su da pvc ne diše, da uzrokuje gljivice i slično, nisu razumne. Ako se prostor provjetrava redovito, nema nikakve bojazni, dapače, uštede na energiji će biti značajne.
  2. ALU Stolarija – nešt noviji materijal u izradi stolarije, a krasi ga nevjerojatno lijep i elegantan dizajn te manja masa, što omogućuje elegantno otvaranje i zatvaranje, kao i manju opterećenost okova. Ima dobra izolacijska svojstva (ne kao PVC ali zadovoljavajuća). Svakako treba napomenuti da je riječ o dosta skupljoj varijanti.
  3. Drvena stolarija – neki će reći najzdravija, ali ja ću reći najnezahvalnija za održavanje. Većina nas voli drvo, no kad se uzme u obzir sve ukupno, osobno bih se uvijek prije odlučio za pvc ili alu stolariju nego drvenu.
  4. Drvo aluminij – prema mnogima broj jedan po svemu, ali i po cijeni i to uvjerljivo. Ovom kombinacijom se dobiva sve najbolje od materijala spomenutih ranije.

Bilo kako bilo, izbor stolarije ovisi o mnogočemu, a na kraju ipak za većinu nas presude financije. U svakom slučaju treba napomenuti da je važno i pravilno montirati stolariju, prema pravilima struke. U svakom slučaju, zamjenom stolatije se uštedi na gubicima energoje i do četiri puta!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s