Betoniranje i zidanje

Da bi naučili betonirati i zidati bilo bi potrebno proučiti čitavu biblioteku, a ne jedan post. Ali tek onda bismo mogli reći da ne znamo ni jedno ni drugo. Stručno znanje se sastoji od poznavanja teorije, ali što je još bitnije, od prakse, tj. vježbe i spretnosti. Negativno iskustvo i greške često nas pravilno usmjeruju i uče. Premda se ono što izrađujemo betoniranjem i zidanjem obično ne vidi, jer to »sakrijemo« žbukom ili nekom oblogom, ovi radovi moraju biti vrlo solidno izvedeni. Nemojte griješiti i misliti: »Pa to se tako i tako neće vidjeti!« Betoniranjem i zidanjem se najčešće izrađuju neki konstruktivni elementi objekta i nemojte dopustiti da se objekt zbog nesolidne izvedbe sruši poput kule od karata, premda je »fantastično ušminkan«.
zidanje
U praksi se brzo uspostavlja ravnoteža između želja i sposobnosti, pa ćete nakon prvih uspjeha, u manjim popravcima poželjeti izraditi manje objekte kod kuće, u vrtu, vikendici i si. Iskustvo i pomoć iskusnijeg i dobrog prijatelja koji je već sam nešto uradio vrijedi više nego »tri metra knjiga«.

Teoretska znanja su svakako potrebna, naročito poznavanje potrebnih količina materijala. No, svakako je ipak najvažnija praktična realizacija izgradnje. Možete je prepustiti stručnjaku i njegovoj radnoj snazi, što je najskuplje, ili možete realizaciju izvesti sami ili uz pomoć prijatelja. Sami ćete je moći obaviti samo ako se radi zaista o malenom objektu; ogradi, pregradnom zidu i sl.

Za zidanje garaže ili nekog sličnog manjeg objekta potrebna vam je već pomoć radnika, a što je mnogo jeftinije, prijatelja, kojima ste vi već pomogli u gradnji ili im u budućnosti namjeravate pomoći. Takav uzajamni rad nije ništa novo, pa zašto da se i vi ne poslužite tim »receptom«. Kod gradnje obiteljske kuće može se također primijeniti takav način rada, samo što za taj opsežan posao u ekipi prijatelja morate imati i stručnjaka građevinara, a sve grube fizičke radove obavit će ostali amateri. Ako takvog prijatelja nemate, morat ćete zaposliti stručnjaka, kojeg ćete, naravno platiti, ali to će ipak biti mnogo jeftinije nego da angažirate samo nekvalificirane radnike. Čak i da ste sasvim neiskusan i nespretan domaćin, moći ćete s prijateljima obaviti takve poslove pod nadzorom kvalificiranog stručnjaka. Konačno, građevinarstvo je najstarija ljudska tehnička djelatnost, jer ljudi su počeli graditi, čim su izašli iz špilja.

Jedno vrlo važno upozorenje:

Prije nego se upustite u bilo kakvu gradnju ili adaptaciju, pregrađivanje ili slično, morate biti sigurni da nećete učiniti neki prekršaj (bespravno graditi) i time doći u sukob sa zakonom ili stanodavcem. Za gotovo sve trajne i veće građevinske preinake, ugradnje i gradnje u stanu, kući ili oko kuće potrebna je suglasnost građevinskih organa. Građevinske dozvole za takve radove izdaju građevinski organi općine.

Također, morate pripaziti, da ne prekršite neku točku ugovora o stanarskom pravu. Pri izvođenju popravaka i preinaka, kao i gradnje, morate poduzeti i odgovarajuće sigurnosne mjere.